דלקת בדרכי השתן בהיריון - גורמים ודרכים להתמודדות
במהלך ההריון, גוף האישה עובר הרבה מאד שינויים. בלא מעט מקרים שינויים אלה משפיעים לרעה על מצב הגוף ואף מסכנים אותו. המקרה של דלקת בשתן בהיריון נחשב לנפוץ במיוחד. ההשלכות האפשריות של כך הן תחושה לא נעימה של צריבה, תכיפות במתן השתן, כאבים ובמקרים חמורים גם פגיעה במהלך התקין של ההריון. אז ממה נובעות הדלקות בקרב אוכלוסיה זו? ומה ניתן לעשות על מנת להתמודד איתן בצורה ראויה?
כל הסיבות לתופעת דלקת בשתן בהיריון
על פי הסטטיסטיקה, נשים נוטות לסבול יותר מגברים מדלקות בדרכי השתן, וזאת עקב סיבות דוגמת שופכה קצרה (כ-3-4 ס''מ, לעומת כ-17-20 ס''מ בקרב גברים), או חשיפתה להפרשות, הכוללות חיידקים, במהלך קיום יחסי מין. אלא שתקופת ההיריון משנה את חוקי המשחק עוד יותר. מבחינה פיזיולוגית, את הקשר בין תקופת ההריון לדלקות בדרכי השתן ניתן לתלות בשינויים המאפיינים את רחם האישה עצמו בחודשים אלה.
במהלך ההיריון, כידוע, הוא מתרחב ומביא ללחץ משמעותי על דרכי השתן. הדבר מביא להאטה של זרימת השתן לשלפוחית, כאשר ההצטברות שלו במקום אחד ("סטזיס") מגדילה את הסיכויים להתרבותם של חיידקים, הן בכליה והן בשלפוחית השתן. מכאן, הדרך לדלקת בשתן בהיריון אינה ארוכה כלל.
תקופת ההיריון הינה תקופה רווית הורמונים, כאשר עודף ההורמונים מביא אף הוא להאטה בתנועת השופכנים, ועקב כך גם לדלקת אפשרית. סיבה נוספת היא השכיחות הגבוהה של חיידקים בדרכי השתן במהלך ההיריון, אשר גם אם אין להם הסתמנות קלינית מגדילים את הסבירות להיווצרות דלקות.
המפתח: אבחון נכון ומהיר של הבעיה
עוד לפני שמדברים על התמודדות עם דלקות בדרכי השתן, נדרש, כמובן, לאתר את הבעיה הלכה למעשה. דגש עיקרי הוא על אבחון מוקדם ככל האפשר של הבעיה, כאשר המלצה מועילה היא לבצע בכל טרימסטר בדיקת שתן לאיתור תרבית חיידקים – שלוש בדיקות, בסך הכול.
כאשר ישנו יסוד סביר להניח כי הסיכויים של האישה לסבול מהבעיה עלולים להיות גדולים עוד יותר, בין השאר עקב זיהומים חוזרים או אבנים בדרכי השתן, חשוב שהמעקב יהיה קפדני עוד יותר. כשהיא מבחינה בתסמינים אפשריים של הבעיה, דוגמת תחושת צריבה בעת מתן שתן, הטלת שתן דחופה (בייחוד כאשר כמות השתן בפועל קטנה יחסית) ועל אחת כמה וכמה דם בשתן, עליה לגשת לרופא מומחה לבדיקה בהקדם האפשרי.
מגוון רחב של דרכי טיפול בתופעה של דלקת בשתן בהיריון
החדשות הטובות הן שיש בנמצא לא מעט פתרונות להתמודדות עם דלקת בדרכי השתן. תתרופות יכולות לסייע להתמודד עם הזיהום, אם כי יש לקחת בחשבון שלא כל תרופה יכולה להילקח על ידי הנשים ההרות. במצבים מורכבים יותר, ייערכו טיפולים אנטיביוטיים תוך ורידיים, תוך אשפוזה של האישה – דבר שמגדיל את רמת הסיכון עבורה אך מהווה, לא פעם, מוצא אחרון.
ומה באשר לתזונה?
חשוב לנקוט באורח חיים בריא ומאוזן במיוחד בתקופה זו. מעבר לשתייה מרובה של מים, בכמות של שניים עד שלושה ליטרים ליום, מדובר כאן על שתייה של חמוציות מרוכזות.
על פי מחקרים, הכמות הגדולה של הרכיב הפעיל בשם PAC שנמצא בחמוציות מסייעת לטיפול בדלקות בדרכי השתן במידה משמעותית. רצוי, בהמשך לכך, להקפיד לצרוך סיבים תזונתיים ומזונות הכוללים כמות גבוהה של מגנזיום (שעורה, תירס, סויה, שיבולת שועל, בננה, תפוחי אדמה ועוד), וזאת על חשבון מוצרי חלב, בשר, דגים, חומוס ופחמימות המוגדרות כפשוטות.
הצטרפו אלינו בפייסבוק